Schimmel op muren en plafonds wijst meestal op een probleem met vocht. Het is belangrijk om de oorzaak te kennen.

Vooreerst is het belangrijk om een idee te krijgen van het soort schimmel. Is het eerder een oppervlakkige en zeer plaatselijke schimmel of is er meer aan de hand? Bij huiszwam is het heel belangrijk om deze te laten bestrijden door een gespecialiseerd bedrijf.

Een oppervlakkige schimmel kan veroorzaakt worden door condens dat zich afzet op muren en plafonds, meestal in de hoeken van de ruimte.
Mogelijke oorzaken zijn:
- Te hoge luchtvochtigheid.
- Te lage temperatuur op het oppervlak (slecht geïsoleerde woning of koudebrug).
Het huis goed isoleren én ventileren is daarom zeer belangrijk.
Een ruimte te koud laten worden waar dan plots veel vocht vrijkomt kan ook problemen geven. In een badkamer is het daarom beter om een raam enkel kortstondig na de douche open te zetten en dan de ruimte terug te verwarmen. Zo vermijdt men koude muren. Een geforceerde ventilatie kan ook veel problemen verhelpen in vochtige ruimtes.

Andere vochtproblemen kunnen ook de oorzaak zijn van schimmelvorming als deze te lang aanhouden (lekkend dak, opstijgend vocht, lekkende douche, ...).

Welke (natuur)verf kies je nu best?

Best is om de oorzaak van de schimmel aan te pakken. Daarna kan er met elke verf uit ons gamma geschilderd worden:

Overzicht van onze natuurverven

Is de schimmel plaatselijk en niet zo erg, dan kan je denken aan schimmelwerende verf:

Keim Mycal-Fix is een silicaat voorbehandelingsmiddel voor de binding van schimmelsporen en voorbehandeling van sterk zuigende ondergronden.

KEIM Mycal-Top i
s een hooggespecialiseerde silicaat binnenmuurverf met verschillende werkingsmethoden tegen de ontwikkeling van schimmels.