Om MDF te schilderen is er niet zo veel voorbereiding nodig

Meestal zal er eerst eens licht moeten geschuurd worden om een mooi glad resultaat te bereiken. Gebruik een korrel 220. 

Als primer kan je best ineens een dekkende grondlaag leggen die je royaal aanbrengt,  eventueel reeds in de kleur van de afwerklaag. Het voordeel van een primer is de goede dekkracht en de uitstekende schuurbaarheid. Op de zijkanten van de plaat zal je zeker een extra laag primer moeten aanbrengen.

In zeldzame gevallen is er kans op uitbloeding van de MDF. Dan is het nodig om een isolerende primer te plaatsen. Als je ziet dat er bruine vlekken komen na het drogen van de primer is dit zeker nodig.

Na de primer kan je eventuele gaatjes of oneffenheden opstoppen en plamuren. Dan terug alles mooi opschuren, neem hiervoor een korrel 220. Eventuele spleetjes kan je na het ontstoffen nu opvullen met een elastische kit.

Uiteindelijk kan je het geheel aflakken met een goede lakverf. Meestal zijn er nog 2 lagen nodig waarbij er tussen de 2 lagen nog eens lichtjes wordt geschuurd met een korrel 320.

Bovenstaande is geldig voor MDF die moet gelakt worden (kasten, deuren, ...). Zijn er MDF oppervlakken die eerder moeten meegeschilderd worden met het plafond of de muren (vb gordijnkasten) dan kan je overwegen om muurverf te gebruiken. De achtereenvolgende bewerkingen kan je dan vergelijken met wat nodig is voor muren en plafonds in gips.

Welke (natuurverf)verf kies je nu best?

De Ecotec PrestoPrim  is een dekkende en goed schuurbare primer. Kan ook al aangekleurd worden in de richting van de kleur van de eindlaag.

De Ecotec Iso Wood  is een kleurloze isolerende primer tegen doorbloeding van inhoudsstoffen uit hout, toe te passen voor het aanbrengen van Ecotec Pro Aqua lak.

De Ecotec Iso Sol  is een kleurloze isolerende primer tegen doorbloeding van inhoudsstoffen uit hout, toe te passen voor het aanbrengen van Ecotec Pro Aqua parketlak.

De Ecotec Pro Aqua lak is een prettig verwerkbare en snel drogende satijnglanzende lakverf voor binnen.

De Ecotec parketlak kan je gebruiken als de verf sterker moet zijn. Denk bijvoorbeeld aan het schilderen van tafel- of bureaubladen en meubelen waarbij het oppervlak wat sterker moet zijn.

Als je op zoek bent naar een matte lakverf dan is de Ecotec Parketlak mat ook een optie. Dit is de enige lakverf in ons gamma die ook echt mat is.

Klik hieronder op de verschillende tabbladen voor de producten voor voorbereiding en afwerking

schilderen hout binnen