Om massief hout binnen te schilderen is er wel wat voorbereiding nodig om tot een mooi resultaat te komen.

Meestal moet het hout grondig geschuurd worden om een mooi glad resultaat te bereiken. Begin met een wat grovere korrel schuurpapier, bijvoorbeeld korrel 150.

Als primer kan je best ineens een dekkende grondlaag leggen, dit kan ineens in de kleur van de afwerklaag. Het voordeel van een primer is de goede dekkracht en uitstekende schuurbaarheid.

Indien er kans is op uitbloeding van het hout is het nodig om een isolerende primer te plaatsen. Bij heel veel houtsoorten is die kans aanwezig: naaldhout met knopen, eik, rubberwood, veel tropische houtsoorten,... Zonder isolerende primer riskeer je dat er vlekken door je verf komen.

Na de primer kan je eventuele gaatjes of oneffenheden opstoppen en plamuren. Dan terug alles mooi opschuren, neem hiervoor een korrel 220. Het vrijgekomen stof neem je weg met een licht vochtige vod. Eventuele spleetjes kan je na het afstoffen opvullen met een elastische kit.

Uiteindelijk kan je het geheel aflakken met een goede lakverf. Meestal zijn er nog 2 lagen nodig waarbij er tussen de 2 lagen nog eens lichtjes wordt geschuurd met een korrel 320.

Bovenstaande is geldig voor hout dat moet gelakt worden. Zijn er houten oppervlakken die eerder moeten mee geschilderd worden met het plafond of de muren (vb houten balken in het plafond of een plafond uit schrootjes) dan kan je overwegen om muurverf te gebruiken. De achtereenvolgende bewerkingen kan je dan vergelijken met wat nodig is voor muren en plafonds in gips.

Welke (natuur)verf kies je nu best?

De Ecotec PrestoPrim  is een dekkende en goed schuurbare primer. Kan ook al aangekleurd worden in de richting van de kleur van de eindlaag.

De Ecotec Iso Wood  is een kleurloze isolerende primer tegen doorbloeding van inhoudsstoffen uit hout, toe te passen voor het aanbrengen van Ecotec Pro Aqua lak.

De Ecotec Iso Sol  is een kleurloze isolerende primer tegen doorbloeding van inhoudsstoffen uit hout, toe te passen voor het aanbrengen van Ecotec Pro Aqua parketlak.

De Ecotec Pro Aqua lak is een prettig verwerkbare en snel drogende satijnglanzende lakverf voor binnen.

De Ecotec parketlak kan je gebruiken als de verf sterker moet zijn. Denk bijvoorbeeld aan het schilderen van tafel- of bureaubladen, vloeren en trappen.

Als je op zoek bent naar een matte lakverf dan is de Ecotec Parketlak mat ook een optie. Dit is de enige lakverf in ons gamma die ook echt mat is.