Kalei
een kleine wegwijzer

Kaleien: ook voor doe-het-zelvers

Heel mooi en makkelijk zelf uit te voeren: een laagje kalei kan een oude tuinmuur of verweerde gevelsteen helemaal terug opfleuren.

Maar ook bij nieuwe woningen kan kalei zorgen voor een mooie uitstraling.

Laat je zeker voldoende adviseren voor je eraan begint en bovenal: werk enkel met de echte kalei. We helpen je graag op weg in onze winkel.

Neem zeker ook een kijkje op ons blogartikel voor je eraan begint. Daar lees je al veel tips en tricks.

Odoo tekst en afbeelding blok
Odoo afbeelding en tekstblok

Wat is kalei en waarom zou je kalei gebruiken?

Kalei bestaat al honderden jaren en werd vroeger voornamelijk gebruikt voor diverse technische doeleinden: ontsmetten van stallingen, inkalken van fruitbomen tegen vorstschade, beschermen van muren tegen vocht,… De samenstelling was toen sterk afhankelijk van het uiteindelijke doel van de kaleilaag.
Tegenwoordig gebruiken we kalei voornamelijk om twee redenen:

Esthetisch
Kalei tovert een oude, heterogene, versleten baksteen om in een charmant uitziende muur. Doordat een kaleilaag enkele millimeters dik is, krijg je dat typische afrondingseffect dat alle scherpe hoekjes en kantjes van de bakstenen gezellig laat glooien in elkaar.

Technisch
Naast het opfleuren van muren, beschermt kalei ook de ondergrond. In de zuivere kaleien vind je enkel minerale grondstoffen: kalk, zand, marmerpoeder, … Het voordeel is dat je een damp-open systeem krijgt die je gevel nog laat ademen. Kalk heeft een capillaire werking : het trekt als het ware het vocht uit de ondergrond zodat de muren niet langer dan nodig nat staan na een regenbui. Daarnaast bescherm je ook het voegwerk van de muur. Zeker bij oudere voegmortels die reeds verzanden, is dat een goede eigenschap. Omdat een pure kalk-kalei helaas niet hecht op geschilderde ondergronden voegen fabrikanten vaak extra bindmiddelen toe aan hun kalei. Deze maken het mogelijk dat je ook daar kalei kan gebruiken. Dat lijkt mooi meegenomen, maar verstoort de dampdoorlatende werking van de kalk.


Odoo afbeelding en tekstblok

Ons assortiment

We verkopen in onze winkel en online twee merken kalei:

De Peter Steen kalei is de natuurzuivere kalk-kalei. Geschikt om te gebruiken op minerale zuigende ondergronden (baksteen, betonsteen, snelbouwsteen,...). Standaard wit of licht beige en op kleur volgens het Tintelijn-kleurenpalet.

De Keim universele kalei is de 'probleemoplosser' in ons assortiment. Deze kalei hecht ook op andere dan minerale ondergronden, bijvoorbeeld op cement of verf(resten). Wij adviseren desalniettemin om de verf zo veel mogelijk te verwijderen op voorhand. Standaard crème wit en op kleur volgens het Tintelijn-kleurenpalet.

Twijfel je nog over de juiste kleur? Dan raden we aan om eerst een kleurtester te plaatsen.
 
In onze winkel adviseren we je graag verder over een goede voorbereiding, de juiste materialen en een handig stappenplan.