Behandelen van vloeren
een kleine wegwijzer

Je kan houten vloeren beschermen met een natuurlijke olie of met vernis.

Natuurlijke olie. Veruit de meest natuurlijke uitstraling voor behandeld houtwerk binnen bekom je door het gebruik van natuurlijke olie. 
Olie dringt diep in het hout is niet filmvormend en redelijk mat. Op termijn volstaat een grondige reiniging en een nieuw laagje olie (lees: niet meer schuren).
We maakten een filmpje over het oliën van vloeren, bij uitbreiding ook te gebruiken voor al jouw olie-werk. Bekijk dit hier.

Vernis. Vernis (of parketlak) is specifiek ontwikkeld voor de behandeling van houten vloeren en is zeer slijtvast. Vernis ligt wel bovenop het hout
en heeft daarom een minder 'natuurlijke look'. Onze parketlak kan ook aangekleurd worden in NCS en RAL kleuren.

Odoo • Tekst en afbeelding

Voorbehandeling: kleuren of niet?

Houten vloeren krijgen doorgaans een voorbehandeling om mooie effecten en eigentijdse designs te creëren. Elke voorbehandeling moet steeds afgewerkt worden met een basis-behandelingsproduct zoals de basisolie bijvoorbeeld.

Je kan richting bruin, grijs, of zwart gaan met de voorkleuring maar meestal wordt er toch voor wit gekozen om het hout een lichter (lees minder geel) uitzicht te geven.

Deze lichte voorkleuring kan je doen met Woca Houtloog wit. Dit geeft een licht witte waas aan het hout. Wens je nog witter te gaan, kan je kiezen voor de Woca Pre-Colour wit.

Daarna kan je afwerken met een witte of kleurloze olie. We hebben van de meeste Woca producten testzakjes zodat je kan uitproberen welk resultaat je krijgt met welke combinaties.

Basis olie (Masterolie)

Olie kan je enkel aanbrengen op blank hout. De vloer moet dus fris geschuurd zijn en gereinigd. Schuur niet fijner dan met een korrel 120 en reinig de vloer licht met een scheutje dieptereiniger in het water. De vloer kan eventueel ook eerst behandeld worden met een loog (zie hierboven) om het later verkleuren van het hout te voorkomen.
We hebben de doe-het-zelvers gemakkelijk gemaakt met een filmpje met alle do's en dont's. Bekijk dit hier 

Alle olie is te verkrijgen in de kleurloze versie of gepigmenteerd. Bij kleurloze olie zal hout op termijn donkerder en geler worden. Vaak wordt olie met wit pigment gekozen om het hout meer de uitstraling van onbehandeld hout te geven.

In onze winkel hebben we stalen met verschillende kleuren olie op verschillende houtsoorten. 
Specifiek voor eiken parket is er de Woca Invisible Oil. Deze olie zorgt voor een uitstraling van onbehandeld geschuurd hout.

Odoo • Tekst en afbeelding
Odoo + afbeelding en tekst

Onderhoudsolie

Eens de vloer geolied is maar je wenst na enkele jaren een je vloer eens laten heropleven, doe je dit best met een laagje onderhoudsolie.

Alvorens de olie aan te brengen, dien je deze eerst grondig te reinigen: alle vuil en vetvlekken dienen goed verwijderd te worden. 
Dit kan je doen met een Woca of Aquamarijn intensief reiniger.

Daarna kan je de onderhoudsolie aanbrengen. Principe is hetzelfde als de basisolie.
Zie ook dit olie-filmpje 

Van Woca hebben we de Onderhoudsolie Naturel of Onderhoudsolie Wit.
Van Aquamarijn is er Revol onderhoudsolie.

Onderhoud van je vloer

Voor vloeren die met olie behandeld zijn volstaat het deze geregeld met een voedende zeep te reinigen. Afhankelijk van de soort ruimte kan dit wekelijks zijn (inkom, trap, keuken, woonkamer, badkamer) tot maandelijks of langer (bureau, slaapkamer,...).

Belangrijk is dat het hout niet schraal komt te staan en goed gevoed is zodat vlekken en vet geen sporen nalaten: een goed gevoede vloer neemt minder op omdat het hout gevuld enzo gevoed is met olie. 

Van Woca hebben we de Natuurzeep Naturel of Natuurzeep wit.
Van Aquamarijn is er Royl vloerzeep of Royl vloerzeep wit (voorheen Clien-Z naturel of wit).

Odoo • Tekst en afbeelding

Testimonial olievloer onderhouden

Tekst door Binnenhuisarchitect Tina Dalbøge

Met olie behandelde houten vloeren

Ik heb een grote slaapkamer met een met olie behandelde massief houten vloer. Ik maak de vloer schoon met Natural Soap en - om elke vierde reinigingsbeurt - met de Woca Olie Conditioner.

Een paar keer per jaar behandel ik de vloer met Woca Oil Care, die ik met een katoenen doek of wollen pad aanbreng. Het duurt niet lang, dus meestal is het een kwestie om niet te vergeten dat ik het moet doen. Omdat ik mijn vloer vanaf het begin niet de juiste behandeling heb gegeven, zitten er op een paar plaatsen minuscule gaatjes in het oppervlak waar vuil onder de olie kan komen. Daarom ga ik het hout grondig reinigen met de Woca Intensiefreiniger en het vervolgens polijsten met Woca Onderhoudsolie om het oppervlak van de vloer opnieuw af te dichten. 

Met de juiste zorg (en het kost niet veel tijd) kan je jarenlang een prachtige, met olie behandelde vloer hebben.

Werkwijzer olie aanbrengen

Vernis

Een geverniste vloer is makkelijk in het dagelijkse onderhoud: een allesreiniger volstaat. Door de film van vernis op het hout beschermt het goed tegen vuil en vocht.

Vernis is wel (op langere termijn) onderhevig aan slijtage: de loopzones slijten uit en de vernislaag wordt dunner, totdat je uiteindelijk terug op het blote hout komt. Afhankelijk van de intensiteit van de ruimte, kan dit wel jaren duren totdat dit nodig is. Maar eens je de vernislaag moet herstellen, komt er wel grondig schuurwerk aan te pas.

We raden de Ecotec Pro Aqua parketlak aan. Deze is sneldrogend en geurt weinig.
De parketlak is verkrijgbaar in mat en zijdeglans. De matte raden we minder aan voor vloeren en trappen, eerder voor meubels ed. 
Eventueel kan deze vernis ook gepigmenteerd worden, transparant of volledig dekkend.

Odoo • Tekst en afbeelding