Verfwijzer - verf voor muren en plafonds in (bruin)leem

Muren en plafonds in leem vergen in principe geen of weinig voorbereiding.

Zorg er voor dat de leem niet te stoffig of poederend staat. Hiervoor volstaat het doorgaans deze goed op te sponzen waarbij het water dat je gebruikt regelmatig wordt vernieuwd.

Een primer is meestal niet nodig, je kan direct aan de slag met de verf, extra verdunnen van de eerste laag verf is aangewezen. Mocht de leem echt te poederig zijn kan je fixeren, wij adviseren een mineraal fixatief.

Welke (natuurverf)verf kies je nu best voor op leem?

De meeste verven zijn geschikt maar een zeer dampopen verf met minerale bestanddelen draagt toch de voorkeur. Daarom adviseren wij:

De Ecotec leemverf is bij veel van onze klanten heel populair. Ze dekt uitstekend en verwerkt zeer prettig. We raden die niet aan op plaatsen waar die makkelijker vuil wordt (keukens, nauwe traphallen) of plaatsen met hogere vochtbelasting.

De Keim Innostar is een heel ander type verf. Deze minerale verf dekt uitzonderlijk goed en is zeer sterk. De fluweelachtige matte uitstraling kan veel kenners bekoren.

De Calcatex is een meer decoratieve verf. Deze kan je iets meer 'lazurend' aanbrengen. Het effect op leem is zeer mooi, als je de strootjes uit de bruinleem nog wat meer wil zien is deze verf zeker een aanrader.

Klik hieronder op de verschillende tabbladen voor de producten voor voorbereiding en afwerking

schilderen muren en plafonds binnen op leem