Reeds gelakte oppervlakken kan je doorgaans makkelijk overschilderen.

Meestal zal er eerst eens moeten geschuurd worden om een mooi glad resultaat te bereiken. Gebruik schuurpapier met een korrel 220 of korrel 150, afhankelijk van de staat van de ondergrond.

Vervuiling of vet moet zeker weggewassen worden voor een goede hechting van de verf te verzekeren. Ideaal is een scheutje Biofa Napona in het water. Vergeet niet om goed na te spoelen: vuil én zeep moeten weggespoeld zijn vooraleer te schilderen.

Een primer is enkel nodig als er hechtingsproblemen zijn. Let op met oude olieverven, die kunnen zonder hechtprimer te glad zijn voor een goede hechting van nieuwe verf. Bij twijfel doe steeds een test.

Na de primer kan je eventuele gaatjes of oneffenheden opstoppen en plamuren. Dan terug alles mooi opschuren, neem hiervoor een korrel 220. Eventuele spleetjes kan je na het afstoffen weer opvullen met een elastische kit.

Uiteindelijk kan je het geheel aflakken met een goede lakverf. Meestal zijn er nog 2 lagen nodig waarbij er tussen de 2 lagen nog eens lichtjes wordt geschuurd met een korrel 320.

Welke (natuur)verf kies je nu best?

De Ekodur is een dekkende hechtprimer. Deze kan dienen als tussenlaag om nieuwe lakverf op oude (te gladde) verven te laten hechten.

De Ecotec Pro Aqua lak is een prettig verwerkbare en snel drogende satijnglanzende lakverf voor binnen.

De Ecotec parketlak kan je gebruiken als de verf sterker moet zijn. Denk bijvoorbeeld aan het schilderen van tafel- of bureaubladen, vloeren en trappen.

Als je op zoek bent naar een matte lakverf dan is de Ecotec Parketlak mat ook een optie. Dit is de enige lakverf in ons gamma die ook echt mat is.

Een test op de hechting op oude verflagen is zeker aangewezen!