Voor je aan de slag gaat: wees er zeker van dat het meubel voorheen geolied was. Op een vernis- of boenwaslaag kan er geen olie worden aangebracht!

Meestal zal het reinigen van het meubel met een dieptereiniger volstaan om het meubel volledig proper te krijgen. Zorg er voor dat de vuil- en zeepresten volledig weggespoeld zijn alvorens opnieuw te oliën.

Volledig opnieuw opschuren is een hele klus en vaak niet nodig. Enkel bij zware beschadigingen of bij echt oude en vervuilde meubels zal helemaal opschuren nodig zijn. In dat geval start je dus opnieuw met een onbehandeld houten meubel: klik dan hier.

Een primer is meestal niet nodig en niet aangewezen.

Welke olie kies je nu best?

Onderhoudsolie volstaat indien het hout na het reinigen nog niet volledig blank staat (er zit nog olie in de poriën).

Is het meubel heel droog en schraal na het reinigen dan is een laag basisolie zeker nodig.

De Woca Masteroil is onze klassieker voor een basisbehandeling. Heel vaak wordt deze gewoon transparant aangebracht voor een warme gloed van het hout of wordt er gekozen voor de witte of extra witte variant indien het hout niet te veel mag vergelen of donkerder worden. Stem de kleur van de olie af op de eerder gebruikte olie om kleurverschillen te vermijden.

Rigo Royl Oil 1K (voorheen Aquamarijn Corcol) beschermende olie is vergelijkbaar qua gebruik. Deze high solid zal iets langer tijd nodig hebben voor de uitharding waarbij er zeker voldoende moet verlucht worden.