Kaleiblog

Hier kom je alles te weten over het zelf kaleien van je gevel of tuinmuur

Je gevel of tuinmuur omtoveren met kalei

Het is ín, mooi en makkelijk zelf uit te voeren: een laagje kalei kan een oude tuinmuur of verweerde gevelsteen helemaal terug opfleuren.

Kalei tovert een oude, heterogene, versleten baksteen om in een charmant uitziende muur. Doordat een kaleilaag enkele millimeters dik is, krijg je dat typische afrondingseffect dat alle scherpe hoekjes en kantjes van de bakstenen in elkaar laat overvloeien.

Naast het opfleuren van muren, beschermt kalei ook de ondergrond. In de zuivere kalei vind je enkel minerale grondstoffen: kalk, zand, marmerpoeder, tras,… Het voordeel is dat je een dampopen systeem krijgt dat je gevel nog laat ademen. Kalk heeft een capillaire werking : het trekt als het ware het vocht uit de ondergrond zodat de muren niet langer dan nodig nat staan na een regenbui.

Daarnaast bescherm je ook het voegwerk van de muur. Zeker bij oudere voegmortels die reeds verzanden kan dit van belang zijn.

1/ Wat is kalei en waarvoor kan je het gebruiken?

Technisch
Naast het opfleuren van muren, beschermt kalei ook de ondergrond. In de zuivere kaleiën vind je enkel minerale grondstoffen: kalk, zand, marmerpoeder, tras,…
Het voordeel is dat je een damp-open systeem krijgt die je gevel nog laat ademen. Kalk heeft een capillaire werking : het trekt als het ware het vocht uit de ondergrond zodat de muren niet langer dan nodig nat staan na een regenbui.  Daarnaast bescherm je ook het voegwerk van de muur. Zeker bij oudere voegmortels die reeds verzanden, is dat een aangename eigenschap.
Omdat zo een pure kalk-kalei helaas niet hecht op geschilderde ondergronden voegen fabrikanten vaak extra bindmiddelen toe aan hun kalei.
Deze maken het mogelijk dat je ook daar kalei kan gebruiken. Dat lijkt mooi meegenomen, maar soms verstoort het de damp-open werking van de kalk.

Levensduur
Een goed aangebrachte kaleilaag gaat in ideale omstandigheden zeker 10 jaar mee.Net ongeveer zoals een buitenverf. Er zijn evenwel enkele factoren die de levensduur negatief beïnvloeden.

Op esthetisch vlak:
– Groenaanslag: algen, mossen (vnl. langs kant waar de zon niet op zit, ook meer in natte of bosrijke omgeving).
– Verontreiniging: uitlaatgassen en industrie, strepen van (natuursteen)dorpels.
Oplossing: Biomix ATM of een ander middel dat  groenaanslag of atmosferische vervuiling verwijdert.

Op technisch vlak:
– Erosie: door neerslag kan de zuidwest kant meer eroderen dan de andere gevels. Dit resulteert in een kaleilaag die beetje bij beetje dunner en minder sterk wordt.
– UV-licht: heeft een negatief effect op alle pleister- en  verfsystemen op lange termijn. Zuidwest is hieraan meest onderhevig.
– Zeeklimaat: slijtage door zout en wind is daar sterker.
– Waterschade kan optreden door insijpelend of opstijgend vocht. Dikwijls gaat waterschade gepaard met zoutvorming wat de schade nog zal versterken. Door vocht en/of zouten kunnen vlekken optreden op het afgewerkte oppervlak.


2/ Waarom kalk-kalei en geen cement kalei?

Bouwfysische troeven:
– Kalk heeft een grote chemische weerstand en een lagere druksterkte, wat zich vertaalt in minder opgebouwde spanningen en een zekere flexibiliteit en soepelheid in de onderliggende structuur van het gebouw.
 Door de damopen structuur is kalk-kalei minder gevoelig voor lichte zoutbelastingen in de ondergrond en zorgt ze ook voor een betere vochthuishouding in de muren: het vocht kan uit de muren verdampen en blijft niet zitten achter een waterdichte laag zoals vb cement.

Ecologische troeven:

 Kalk wordt gebrand op 900-1000°C terwijl cement op 1450°C wordt gebrand.
 Voor de productie van hydraulische kalk heeft men enkel kalksteen (CaCo3) en water nodig. Portlandcement daarentegen bestaat uit vier hoofdbestanddelen (65% kalk, 20% siliciumoxide, 10% aluminiumoxide en 5% ijzeroxide). Deze gemengde bestanddelen worden gebrand tot men een klinker bekomt. Deze wordt na afkoeling vermalen en gedoseerd met toeslagstoffen zoals hoogovenslak (afvalproduct uit de staalindustrie) en vliegas (restproduct van elektrische centrales op steenkool) en fillers (gips en anhydriet om de bindingstijd van de cement te regelen).

Sinds 2014 werken we ook met de Keim Universeel Kalei voor het kaleiën van geschilderde ondergronden. Deze kalei bevat naast kalk een deel cement en een geringe hoeveelheid organische toeslagstoffen en vezels.

Deze zorgen ervoor dat je op een geschilderde ondergrond wel aan de slag kan met kalei. Ondanks het aandeel cement en kunststofvezels is deze kalei in grote mate damp-open (dampdiffusieweerstand is 8) en in die mate niet verstorend voor de vochthuishouding en het damp-regulerend vermogen van de muren.

Meer info vind je ook in de technische fiche of in de Keim kalei-brochure.

3/ Het zelf doen? 

Voor je begint

De ondergrond dient schoon en vrij te zijn van losse, slecht hechtende delen en vetten. De beste ondergronden zijn gevelstenen, snelbouwstenen, handvormsteen of ruwe betonstenen.

Als je met een pure kalk-kalei werkt (zoals Peter Steen kalei), dien je oude verflagen te verwijderen. Je kan ze decaperen, afsteken, afborstelen of afspuiten met een hogedruk reiniger. Niet zuigende verf zoals acrylverf, latexverf, siliconeharsverf,… moet je volledig verwijderen!

Indien de verflagen zeer goed vast hangen, kan je overschakelen naar een kalei met extra bindmiddelen zoals cement en kunststof (vb de Keim Universeel kalei) om toch met kalei te kunnen verder werken. Op betonnen panelen of betonbalken gebruik je ook best de Keim Universeel Kalei.Op gladde ondergronden is een proefvlak om de hechting te controleren, steeds aangewezen.

OPGELET:
Bij kaleiën van oude boederijen en schuren of daar waar recuperatiestenen zijn gebruikt, kunnen er veel zouten aanwezig zijn in de bakstenen (door de urine uit vroegere stallingen).  Deze kunnen esthetisch witte kristallen veroorzaken na het aanbrengen van kalei (of verf) maar ook technisch voor hechtingsproblemen zorgen.

4/ Zijn er verschillende kleuren mogelijk?

Natuurlijk! Aan de kalei kan pigment worden toegevoegd.  Tintelijn heeft een kleurenpallet van een 25-tal kleuren*.
Let wel op: er kunnen lichte kleurverschillen optreden naargelang de snelheid van drogen en de vochtigheid van de ondergrond. Dit is typisch voor kalkproducten.

Donkere kleuren zijn zeer mooi maar kunnen esthetische problemen geven door het doorschijnen van witte vlekvorming.
Dit is te wijten aan zouten of nitraten uit de ondergrond die uitbloeiien.  Zet steeds een testvlak van minimum enkel m² om dit in te schatten.

* De kleuren getoond op onze webshop zijn louter indicatief. Ze geven geenszins aan hoe de kalei er uit zal zien bij jou op de gevel of muur.

Alle foto’s zijn genomen in de schaduw en lijken in de zon / bij klare hemel vele malen lichter. Ook is de kleur op het ene computerscherm juister dan het andere.
Voor een beter zicht op hoe het er bij jou zal uitzien, bestel je best onze kaleistalen om uit te testen.

FAQ

Hoe lang blijft een gekaleide muur in goede staat?

De standtijd van kalei is afhankelijk van verschillende factoren. 

Een muur die richting het zuiden staat, heeft veel UV stralen en regen (vocht en erosie) te verduren en zal daardoor sneller aan een nieuwe laagje toe zijn   dan een muur aan de noordzijde. Gemiddeld is de standtijd een tiental jaar, zoals een buitengevelverf.   De muren die geen zon of regen vangen, zullen het meestal een hele poos langer uithouden.

Bij oude (tuin)muren is een lange standtijd van de kalei niet gegarandeerd!  Dit kan verschillende oorzaken hebben:
- er zit geen waterkering in de muur (roofing, dpc-folie, epdm,...) waardoor capillair grondwater de muur vaak nat zet;
- de muur bevat nitraten/sulfaten (zouten) waardoor deze de kaleilaag aantasten;
- er ligt geen deksteen op de muur waardoor vaak regenwater in de muur dringt, bij vries kan dit vorstschade geven;
- de andere zijde van de muur is opgehoogd waardoor de muur te vaak nat staat;
- etc ...

Beschermt de kalei een muur tegen vocht?

Kaleiën is inderdaad een goede optie om uw muur beter te beschermen tegen de regen.

Kalei is geen waterdichting van de gevel maar zorgt er wel voor dat het vocht minder snel in de baksteen dringt en ook sneller terug verdwijnt: de capillaire werking van de kalei zal er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw muur na regen sneller droog zal komen te staan.

Bij het uitdrogen krijg je wel die specifieke vlekvorming die eigen is aan een kalkkalei. Indien je dit niet wenst, is het beter hem te schilderen met een Keimverf.
Kaleiën of schilderen is zeker vaak een betere optie dan één of andere vorm van hydrofuge waarmee de de gevel (bijna) volledig afsluit.

Kan je kaleiën op natte muren?

Eigenlijk moet je met onze kalei steeds werken op een natte (nat gemaakte) ondergrond. Indien deze muur altijd/vaak nat staat door een vochtprobleem, kan dit wel enkele problemen geven op langere tijd.

Enerzijds esthetisch: er kunnen aftekeningen ontstaan, een witte waas die zeer onregelmatige tekeningen maakt op je muur. Dat zijn vaak zouten en nitraten die met het vocht mee naar het oppervlak worden getransporteerd. Anderzijds ook technisch: samen met het vocht worden soms nitraten of zouten getransporteerd. Deze kunnen hechtingsproblemen geven.

Stappenplan

Als je onderstaande stappen volgt, wordt kaleien een gemakkelijke klus!

Odoo • Een foto met een geweldige onderschrift