Van het kastje....naar een hip kastje

Het opkalefateren van een oud meubelstuk zonder schuren? Het kan!
23 januari 2023 in
Van het kastje....naar een hip kastje
An Van Butsel

Voor deze kast hebben we Amazona krijtverf gebruikt. Het voordeel van deze verf is dat je ze kan gebruiken op verschillende ondergronden: hout, metaal, kunststof, bloempotten, muren...Oude lagen vernis, verf of olie hoeven ook niet verwijderd te worden.

Hoe zijn wij hier te werk gegaan?

1. de kast reinigen met een sterke ontvetter. Hier hebben wij Napona van Biofa gebruikt. Laat goed drogen. Het schuren van de oude vernislaag is niet nodig.

2. Afplakken van de delen die niet geverfd moeten worden.

3.Een eerste laag Amazona krijtverf aanbrengen. Hier kozen we voor roze: Marrakesh 19. Je zal zien dat deze verf zeer dekkend is. 1 laag was hierbij voldoende. Laat ten minste 24u drogen

4. Daar bovenop hebben we een tweede groene (Evergreen 20) laag krijtverf aangebracht. Laat ook ten minste 24u drogen.

5. Dan hebben wij met een lichte korrel (180-220) doorgeschuurd op de randen en ornamenten zodat de roze verf en hier en daar ook nog het hout terug zichtbaar werd. Zo krijg je dat mooie patina-effect: dat is een decoratieve verftechniek waarmee je een verflaag een oude en doorleefde look geeft. De patina geeft ze meer diepte en authenticiteit.

6. Na het uitharden van de verf (ong. 1 week) hebben we een kleurloze boenwas van Amazona aangebracht. Op die manier bescherm je de kast tegen vuil en het maakt de kast ook afwasbaar. De boenwas verdonkerde een klein beetje (zie voorlaatste foto).

Van het kastje....naar een hip kastje
An Van Butsel 23 januari 2023
Deel deze post
Archiveren