Creatief met leemstuc

Creëer zelf jouw unieke muur
22 juni 2018 in
Creatief met leemstuc
Hans Mathys

Odoo afbeelding en tekstblok

Bij Tintelijn worden we graag uitgedaagd. In een eclectisch interieur mochten we aan de slag om kalkfinish te plaatsen én om nog 'iets' te doen. Iets met wat leven in, niet te glad en vooral donker. Iets uniek. Wij naar huis met een opdracht. Vrij snel kwamen we uit bij de leemstuc. Maar de klassieke manier van plaatsen met een kleine vlakspaan was niet wat we zochten. Iets met lijnen?

Na wat testen en verder perfectionneren op de werf (jawel eens volledig opnieuw) hebben we een nieuwe techniek in de vingers. Eigenlijk niet eens zo moeilijk. Eigenlijk kan iedereen er mee aan de slag. En het goede nieuws is, we verklappen ons geheim.

 

Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen

Wat hebben we nodig?

Naast de standaard schildersspullen (afdekmateriaal, tape, rol, borstel, laddertje, ...) hebben we een stevige handschrobborstel nodig (dit is het geheime wapen).

Verder een pot Ecotec leemverf in één van de 275 kleuren en dan een pot Ecotec leemstuc in dezelfde kleur. Wat kan helpen is een bus fixatief. En dan om af te werken een klein inox pleistertruweel.

Odoo - Voorbeeld 2 voor drie kolommen

Hoe gaan we te werk?

Vooreerst is een goede voorbereiding van de muur belangrijk. Zorg dat er geen grote oneffenheden zijn en dat de alle gaatjes gevuld zijn. Na herstellingen of bij een wand in gipsplaat is het belangrijk dat er een isolerende primer wordt gebruikt om geen kleurverschillen in het eindresultaat te krijgen.
Schilder daarna de muur egaal met een laag leemverf. Laat deze zeker 8 u drogen. Hierna een fixeerlaag aanbrengen helpt om wat gemakkelijker te werken bij de techniek zelf.

Zoek een hulpje (zeker voor grote wanden).

Breng nu (na stevig oproeren) de leemstuc met een stevige borstel op in een vrij dikke laag. Direct na het aanbrengen breng je met de stevige handschrobborstel diepe lijnen aan in de stuc. Een onregelmatig (kris-kras) patroon is het makkelijkste. Eén persoon brengt de verf aan en de ander brengt direct de lijnen aan.

Laat het geheel een dag drogen.

Odoo - Voorbeeld 3 voor drie kolommen

De afwerking

Nu kan je alleen aan de slag maar het is wel wat 'corvée'. Na volledige droging gaan we de wand hard polieren met een klein inox pleistertruweel met afgeronde hoeken. Wrijf hiermee hard over de stuc in alle richtingen en zie de lijnen tot leven komen. Doe dit voorzichtig genoeg om de stuc niet te beschadigen. Hou de spaan wat schuin t.o.v. de stuc en niet plat op de stuc. Een hoek van ongeveer 30° is goed. Dus de spaan raakt enkel met de zijkant de stuc.

Bij lichte kleuren kan je beter een plastic spaan gebruiken om zwarte strepen te vermijden.


Creatief met leemstuc
Hans Mathys 22 juni 2018
Deel deze post
Archiveren