Onderhoud voor buiten

Reinigen van terras, oprit, tuinmeubelen, gevelbeplanking, hekwerk, ...
5 maart 2024 in
Onderhoud voor buiten
Fockedey Michael

Buitenonderhoud is een ruim begrip maar wij gaan hier voornamelijk in op het onderhoud van buitenhout en stenen ondergronden. Daartoe behoren tuinmeubelen, hekwerk, het terras, de oprit, pergola's en gevelbeplanking. Ook oud schrijnwerk dat ruw en onbehandeld staat, kan je zo behandelen.

1/ Reiniging van hout

Vergrijsd hout, hoe komt dit?
Door de inwerking van uv-stralen van de zon wordt de buitenlaag van hout grijs. Door wind- en regenerosie slijten daarenboven ook de zachte delen weg uit het hout waardoor het hout ruw en oneffen aanvoelt.

Dus om vergrijsd hout terug 'levend' te maken (en zijn oorspronkelijke kleur te geven) moet je naast het weghalen van het grijze hout, ook soms ruwere nerven wegschuren. Dat laatste is voornamelijk nodig bij hout waar je met huid en kledij aankomt zoals meubelen (zitting stoel en tafelblad). De gevelbeplanking of groot terras, hekwerk, de onderzijde of poten van tafels en stoelen laten we meestal uitslijten. Het werk om alles glad te zetten weegt niet op tegen het resultaat.Ontgrijzen hout, hoe doe je het?
We werken al enkele jaren met de producten van Woca (Exterior Deep Cleaner) om hout te ontgrijzen. Gebruik dit product bij droog weer, maar behandel het oppervlak niet bij direct zonlicht of extreme hitte.
Deze Woca houtontgrijzer is geschikt voor houten buitenterrassen, muurbekleding, omheiningen, tuinmeubilair,... en is geschikt voor alle houtsoorten.

Gebruiksaanwijzing Exterior Deep Cleaner
- Maak het hout overvloedig nat met water en borstel er alle vervuiling (bladeren, mossen, algen) uit met een schrobborstel. Wij raden een borstel met stevige haren aan. Indien er echt veel mossen en algen zijn, raden we je eerst over te stappen naar hoofdstuk 2/.
- Breng de ontgrijzer gelijkmatig maar overvloedig aan (onverdund) met een rol of borstel en laat 20 min intrekken. 
- Borstel, schrob en wrijf nu zeer goed (in te lengterichting van de nerven) de vergrijzing eruit.
Dit is het moeilijkste gedeelte en moet eventueel herhaald worden bij zeer sterke vergrijzing.
- Spoel het hout overvloedig na met water en schrob met de borstel.
- Het hout moet minstens 48u drogen alvorens verder te behandelen: het hout moet volledig droog zijn!


Ontgrijzers zijn meestal gemaakt op basis van oxaalzuur en zijn dus licht bijtend; gepaste hand- en gezichtsbescherming zijn aangeraden. 
Vermijd ook contact met metalen om corrosie tegen te gaan.
Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.


2/ Reinigen van algen, mossen of atmosferische vervuiling

Algen en mossen, vanwaar komen ze?
Algen en mossen leven vaak in vochtige milieus en hebben niet veel nodig om zich vast te hechten aan de ondergrond. Hoe ruwer de ondergrond, hoe sneller sporen kunnen achterblijven. 
Niet het gebrek op zich aan zonlicht, maar het langer nat blijven van niet belichte ondergronden (de noorderzijde van een woning of schaduwrijke plekken) zorgen ervoor dat algen en mossen goed groeien. Op zich berokkenen ze weinig schade maar esthetisch is het soms vervelend. 
Ze houden ook andere vervuiling bij en op terrassen kan het zeer glad worden als deze bedekt zijn met groenaanslag. Ook houden mossen plaatselijk nog meer vocht op waardoor verdere mosgroei bevorderd wordt.   

Mos


Mosvorming op een muur waar via het bovenliggen profiel regelmatig water in sijpelt.
Soms is er een structurele oplossing mogelijk.

Een goed voorbeeld is bij tuinmuren. Daar ontbreekt vaak de juiste muurbedekking: de deksteen steekt niet vaak genoeg uit, of er ontbreekt een druiprand die het water van de muur weghoudt.

Algen


Algengroei op een muur die weinig zonlicht krijgt in de winter. In de zomer, eens er meer zon en licht op de muur komt en deze ook minder vaak nat staat, verdwijnen deze algen vanzelf. Ze komen wel jaarlijks terug.

Hier is het dus de keuze of je er pragmatisch kan over kijken in de winter of het telkens opnieuw behandelt.Actief reinigen van algen en mossen
Algen en mossen kan je aanpakken met de geschikte producten.
Onder actief reinigen verstaan we dat je zelf ook wat moeite moet doen: het wordt schrobben.
Zo pak je ze aan met de Woca Exterior Wood Cleaner:

Gebruiksaanwijzing Exterior Cleaner
- Meng de Exterior Wood Cleaner met water, in een verhouding van 1:2 tot 1:10, afhankelijk van hoe vuil het hout is.
- Breng gelijkmatig aan op de vervuilde ondergrond, met een borstel of sproeier. 
Laat een 5 à 10 minuutjes inwerken.
- Schrob nu in de lengte van de houtnerf met een borstel met stijve haren totdat het oppervlak schoon is. 
- Spoel de Exterior Wood Cleaner met veel water af en laat het hout minstens 48 uur drogen alvorens verder te behandelen: het hout moet volledig droog zijn!
- Schuur eventueel ruw hout op met een korrel P120 à P150 om een volledig glad oppervlak te krijgen.

Passief reinigen van algen, mossen en atmosferische vervuiling
Op moeilijke te bereiken plaatsen, of daar waar enige inspanning minder gewenst is ;) 
kan je werken met een product op basis van enzymen. 
Biomix ATM is een een  reinigingsmiddel op basis van enzymen. Dit biologisch middel verwijdert alle vervuiling en aanslag van atmosferische oorsprong op buitenoppervlakken.

Atmosferische vervuiling en algen

Hiernaast zie je een mooi voorbeeld van een natuursteen die door de jaren heen sterk vervuild is.
Een eenmalige toepassing van Biomix ATM levert al een zeer uitzonderlijk resultaat: de zwarte-groene waas wordt 'opgelost' door de enzymen en de grijze betonsteen komt terug tot zijn recht.

Gebruiksaanwijzing Biomix ATM
- Niet verwerken als het de weken na het aanbrengen te koud kan worden; enzymen werken best bij een temperatuur boven de 10° Celsius.
- Breng Biomix ATM rijkelijk aan en doe verder niets, de enzymen doen het werk voor u.
​Ernstige vervuiling: 1 op 1 verdunnen met water.
​Normale vervuiling: 1 op 2 verdunnen met water.
​Lichte vervuiling: 1 op 3 verdunnen met water.
​Preventief: 1 op 5 verdunnen met water.
- Zonder schrobben (afhankelijk van de graad en aard van de vervuiling/verontreiniging) wordt het maximale resultaat reeds na enkele weken bereikt.

Het reinigen van groenaanslag met bleekwater mag dan al soms effectief werken, het is zeer schadelijk voor de begroeiing, het leven in de grond en borders én het grondwater. 
Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.


3/ Reinigen (en ontvetten) van allerhande vervuiling

Voor de reiniging van allerhande andere oppervlakken, kan je beroep doen op enkele zeer krachtige ecologische allesreinigers uit ons assortiment. Ze ontvetten hout, kurk, natuursteen, barbeque rooster, vette kettingen, vuile kunststof ondergronden, gelakte ondergronden,...
Het zijn echt all-rounders die binnen én buiten ingezet kunnen worden. 

Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.
Onderhoud voor buiten
Fockedey Michael 5 maart 2024
Deel deze post
Archiveren