ecologische pleisters

 er is meer dan gips

Leembasisleem 

Met basisleem kan een (binnen)muur gepleisterd worden vanop de baksteen. Leem is een uitermate ecologisch bouwmateriaal waarvoor weinig energie nodig is bij productie. De pleister verbetert het woonklimaat door het vochtregulerend karakter. Afhankelijk van de ondergrond kan er één of enkele cm dik gepleisterd worden.
De basisleem kan relatief fijn worden afgewerkt en ook de eindafwerking blijven. Men kan kiezen om de basisleem te schilderen of om een extra fijne laag leemfinish aan te brengen.

leemfinishleemfinish

Een fijne laag leem kan gebruikt worden als afwerking op de basisleem of als eindlaag op een klassieke pleister of zelfs op gispplaten.
Leemfinish is verkrijgbaar in verschillende kleuren en met verschillende toeslagstoffen.

hydraulische kalknatuurlijke hydraulische kalk

Hydraulische kalk kan gebruikt worden om te metselen, pleisteren en voegen. De kalk wordt met de gepaste granulaten (zand) en water gemengd. Deze kalk hardt uit door een 'chemische' binding met het water en achteraf door opname van CO² uit de lucht. De kleur is wat afhankelijk van het gekozen zand maar meestal licht beige.
Het voordeel van het gebruik van kalk tegenover cement is het vochtregulerende karakter en de lagere hardheid. Zeker bij oudere gebouwen is het gebruik van kalk een must om latere bouwschade tegen te gaan (voegen, pleisteren).
Hydraulische kalk kan zowel binnen als buiten toegepast worden.

vette kalkluchtkalk / vette kalk

Luchtkalk wordt verkregen door het blussen van ongebluste kalk. Hierbij ontstaat dan een pastakalk (vette kalk) die na rijping een uitstekend bindmiddel levert om te metselen en pleisteren. Deze kalk hardt enkel uit door opname van CO² uit de lucht. Dit is een traag proces, het duurt dan ook lange tijd tot de mortel zijn uiteindelijke sterkte bereikt.
Vette kalk kan gemengd worden met zand om te metselen of te pleisteren. Er kunnen ook fijnere granulaten (kwartszand, marmerpoeder) gebruikt worden om een extra fijne pleister te bekomen. Er kunnen zelfs pigmenten worden toegevoegd voor een prachtig resultaat. Het verwerken van deze pleister vereist de nodige ervaring.
Luchtkalk wordt ook industrieel vervaardigd in poedervorm. Opgelet hiermee, deze bewaart wat minder goed.

traskalktras / traskalk

Tras is op zich geen bindmiddel. In combinatie met kalk echter wel. Voeg je tras toe aan een luchtkalk dan krijg je een hydraulische kalk. Dus deze zal ook afbinden met water en beter waterbestendig zijn. Tras is grijs van kleur, dus in combinatie met kalk krijg je een grijze mortel.

tadelakttadelakt

Tadelakt is de traditionele kalkpleister die in Marokko sinds lang gebruikt wordt voor de afwerking van vochtige ruimtes. Door de zeer specifieke werkwijze ontstaat een glanzende waterafstotende pleisterlaag. Het proces is zeer arbeidsintensief en wordt niet aangeraden voor mensen zonder ervaring.