pleistertechnieken met kalk
Kalk als bindmiddel voor pleisters (en metselmortels) werd eeuwenlang met succes toegepast in onze streken.
De grondstof was rijkelijk beschikbaar en het proces om de kalk te branden en te blussen is vrij eenvoudig. Gips en cement hebben kalk als basisgrondstof in de bouw grotendeels verdreven. Voor een aantal toepassingen zeker ten onrechte.
Wij passen kalk in diverse vormen toe. De accentmuur op de foto rechts maakt duidelijk wat je met kalk in een interieur kan.
hydraulische kalk of luchtkalk?
Hydraulische kalk heeft ten opzichte van cement een aantal bouwfysische troeven. Het vormt een sterke maar minder harde pleisterlaag (dikwijls is cement te hard tegenover de ondergrond). Verder is het materiaal nog waterdampdoorlaatbaar wat voor een betere vochthuishouding in de muren zorgt. Hydraulische kalkmortel is uitstekend vochtbestendig en schimmelwerend bovendien.
Luchtkalk is als metsel- en pleistermateriaal tot in de jaren vijftig van vorige eeuw gebruikt in onze streken. Deze kalkpleister is minder drukvast maar biedt een aantal bouwfysische voordelen. In restauratie wordt deze nog vaak aangewend.
buitenbepleistering
Bij buitenbepleistering passen we in de regel een natuurlijke hydraulische kalkmortel toe. Bij een opbouw van grof naar fijn zal deze door de capillariteit actief het vocht uit de muren trekken. Dit systeem passen we meestal toe bij renovatie van oude stadsgevels. Het kan echter ook bij nieuwbouw als afwerking gebruikt worden, met verschillende afwerkingsmogelijkheden (grof gepolierd, fijn geschuurd, effen gepleiserd met vette kalk). Meestal wordt met een minerale verf afgewerkt.
binnenbepleistering
Binnen gebruiken we de hydraulische kalk als basis voor stuctechnieken met kalk of als alternatief voor leem.
In het eerste geval vormt de kalkmortel de ideale grondlaag uit de zelfde familie als de uiteindelijke afwerklaag. Het is een waterbestendige en ademende grondlaag die een goede hechting verzekert voor de verdere afwerking.Verder gebruiken we deze mortel waar we geen leem kunnen toepassen. Bij (lichte) vochtproblemen in de ondergrond kunnen we met kalkmortel verder terwijl leem zou beginnen rotten.
Binnen kunnen we ook werken met een vette kalk, gemengd met zand en vlaslemen. Deze pleister biedt zelfs ongeschilderd een mooie zacht pallet aan kleurtinten.