behandelen van houten vloeren met natuurlijke olie

wat moet je weten, hoe begin je eraan?

we kiezen voor olie

Een houten vloer die met olie behandeld is zal de meest natuurlijke uitstraling geven. Er ligt geen dikke film op, de olie dringt diep in het hout in en zorgt voor een goede bescherming. Op termijn volstaat een grondige reiniging en een nieuw laagje olie (lees: niet meer schuren).

wat eerst

Olie kan je enkel aanbrengen op blank hout (of op een oude olielaag). De vloer moet dus fris geschuurd zijn en gereinigd (of enkel gereinigd in het geval van oude olie). Schuur niet fijner dan met een korrel 120 en reinig de vloer licht met een scheutje dieptereiniger in het water. De vloer kan eventueel ook eerst behandeld worden met een loog om het later verkleuren van het hout te voorkomen.

en nu de olie

We hebben de doe-het-zelvers gemakkelijk gemaakt met een filmpje met alle do's en dont's. Bekijk dit hier.
We hebben een ruim gamma oliën op voorraad, verschillende merken en voor diverse toepassingen.
Alle olie is te verkrijgen in de kleurloze versie of gepigmenteerd. Bij kleurloze olie zal hout op termijn donkerder en geler worden. Vaak wordt olie met wit pigment gekozen om het hout meer de uitstraling van onbehandeld hout te geven. In onze winkel hebben we stalen met verschillende kleuren olie op verschillende houtsoorten.
Specifiek voor eiken parket is er de Woca Neutral Oil.Deze olie zorgt voor een uitstraling van onbehandeld geschuurd hout.

of we gaan toch voor vernis

Een geverniste vloer is wat makkelijker voor het dagelijkse onderhoud. Er ligt een film op het hout die een goede bescherming biedt tegen vuil en vocht. Vernis is wel onderhevig aan slijtage. Een nieuwe laag vernis is dus zeker nodig vooraleer de vernis er op de loopzones afgesleten is en het vuil in het hout zou kunnen dringen.

ook nu eerst schuren

Vernis kan aangebracht worden op blank hout of op een reeds geverniste of geoliede vloer. Vernis kan niet op een waslaag aangebracht worden. Begin in elk geval met de vloer op te schuren van grof naar fijn en eindig met een korrel 220.

de vernis

We raden de Ecotec Pro Aqua parketlak aan. Deze is sneldrogend en geurt weinig. De lak is verkrijgbaar in mat en zijdeglans. Eventueel kan deze ook gepigmenteerd worden, transparant of volledig dekkend.

Voor de echte liefhebbers hebben we ook nog een sterke oerdegelijke bootvernis van Aquamarijn op stock. Deze droogt traag en je moet rekening houden met de aanwezigheid van oplosmiddelen in de vernis.