zelf kaleiën
een praktische wegwijzer
1 december, 2020 door
zelf kaleiën
Hans Mathys

een goede ondergrond

Start sowieso met de juiste voorbereiding van de ondergrond. Voor zuivere kalk-kalei (kalei Peter Steen) is er een zuivere minerale ondergrond nodig zonder verfresten. Een goed hechtende kalkverf of oude kalei kan eventueel als ondergrond, het is zeer belangrijk dat deze nog zeer goed hecht aan de ondergrond.
Indien er toch andere verf aanwezig is kan er gekozen worden om Keim Universeel kalei te gebruiken. Verf verwijderen blijft de beste optie.
Reinigen van de ondergrond is aangewezen. Gebruik best een hogedrukreiniger. Zo verwijder je alle vuil, mos en eventueel losse delen. Bij veel mos is het gebruik van een geschikt product om dit te verwijderen aangewezen, voorbeeld Biomix ATM.biomix

herstellingen aan metselwerk

Bij oudere (tuin)muren zijn de voegen vaak gehavend en zal de gebruikte metselmortel 'verzanden'. Voor het beste resultaat worden alle loszittende voegen diep uitgehaald en wordt er opnieuw gevoegd. Bij oudere muren die niet gemetst zijn met cement (maar met kalk) is het belangrijk om ook met kalkmortel te voegen. Deze mortel wordt minder hard en scoort beter qua vochttransport naar buiten.

Indien de voegen niet al te zeer zijn aangetast kan er met de kalei ook gevuld worden bij de eerste laag.

water, water, waterKalei heeft water nodig om uit te harden (af te binden). Als het water uit de kalei te snel verdwijnt kan de kalei niet goed uitharden en zal deze blijven poederen. Vooreerst is het zeer belangrijk om niet te kaleiën als het te warm is (boven 25°C), als er te veel wind is of in de volle zon.

We beginnen met de ondergrond overvloedig nat te maken. Met de tuinslang spuiten we de muur herhaaldelijk nat.

eindelijk aan de slag

Maak de kalei aan met zuiver leidingwater. Gebruik daarvoor best een grote kuip en stevige mixer.

Doe eerst ongeveer 4/5de van het benodigde water in de kuip en voeg daar je kalei bij. Voeg indien gewenst pigment bij het aanmaakwater (6 à 8L per zak) en roer goed door.

Mechanisch mengen gedurende een vijftal minuten. Het resterende water toevoegen indien nodig. Gebruik van handschoenen, stofmasker en beschermingsbril is aangewezen.

Aanbrengen met een geschikte blokborstel in laagdiktes van 1 à 2 mm. De eerste laag mag eventueel wat pasteuzer aangemaakt worden om barstjes en/of ondiepe voegen te vullen. De tweede laag wat dunner aanmaken om aanzetvrij te kunnen verwerken en een mooi egaal effect te bekomen.

Om aanzetten te vermijden wordt best elke muur in één keer afgewerkt. Bij grote oppervlaktes met verschillende personen werken. Bijna direct na het aanbrengen van de laatste laag de kalei met zachte borstel afborstelen. Dit om losse zandkorreltjes te verwijderen en de té geaccentueerde borstelstrepen te verzachten. Eens de kalei begint aan te drogen geen vers product meer aanbrengen en niet naborstelen met een natte borstel, dit kan aanleiding geven tot ongewenste kleurverschillen.

nabehandeling

Na het aanbrengen van de kalei kan je voor een optimale uitharding nog zachtjes nasproeien met water. Gebruik hiervoor de zachte nevelstand van een tuinslang. Er moet in elk geval vermeden worden dat het water langs de muur begint te stromen, dit zou lelijke strepen vormen. Ook daags na het aanbrengen doet het zeker goed nog enkele malen na te bevochtigen.

Zorg ook dat er tot 72u na het aanbrengen van de kalei geen hevige regenbui het werk kan doen uitregenen.

Tip: je kan de kaleiborstel in azijn laten weken ’s nachts. zo lost de kalk op en is hij de volgende dag klaar voor gebruik! Wel eens naspoelen met water voor je er terug invliegt.


zelf kaleiën
Hans Mathys
1 december, 2020
Deel deze post
Archief